از نظر قرآن مطهرون چه کسانی هستند؟

منظور از آیه کریمه لایمسه الا المطهرون چیست؟

 

پاسخ

 

این از آن آیاتی است که دو وجه دارد یعنی یک معنای ظاهری میشه ازش برداشت کرد، یک معنای باطنی.

 معنای ظاهری  این است که و جز پاکان نمی توانند به آن دست زنند [دست یابند]

در واقع اشاره به این مسئله دارد که برای دست زدن به آیات قرآن کریم نیاز هست که طهارت داشته باشیم و با وضو باشیم.

اما یک معنای باطنی هم برای این آیه وجود دارد؛ با توجه به آیات پیش از آن که می فرماید:

 إنَّهُ لَقُرْآنٌ کریمٌ  فی کتابٍ مَکنُونٍ (77 و 78 واقعه)

 همانا او قرآنی است کریم در کتابی که پنهان داشته شده است

معنایش این باشد که به آن کتاب پنهان داشته شده دسترسی ندارند و آن را مس نمی کنند مگر افرادی که پاک قرار داده شده اند

اما این افراد پاک چه کسانی هستند؟ قطعا منظور حضرات معصومین علیهم السلام هستند. بنابراین مراد از مس در اینجا، فهم ظاهری قرآن نیست که افراد از طریق الفاظ افراد بخواهند به آن مرتبه از قرآن برسند بلکه در واقع مطهرون قدر مسلمش همان کسانی هستند که آیه تطهیر شامل حال ایشسان می شود که خداوند می فرماید:

انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا

که خداوند می فرماید ما هر گونه رجس و پلیدی رو از این خاندان دور کردیم و این خاندان همان خاندانی است که می توانند دسترسی به کتاب مکنون داشته باشند.

علامه طباطبایی هم در ذیل تفسیر این آیه می فرماید:

جمله " فِی کتابٍ مَکنُونٍ" توصیف دوم قرآن است، می فرماید: قرآن محفوظ و مصون از هر دگرگونی و تبدیل است، چون در کتابی است که آن کتاب اینطور است و آن کتاب عبارت است از لوح محفوظ، هم چنان که در جای دیگر فرموده:" بَلْ هُوَ قُرْآنٌ مَجِیدٌ فِی لَوْحٍ مَحْفُوظٍ"

و جمله " لا یمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ" صفت کتاب مکنون و لوح محفوظ است، البته احتمال این نیز هست که صفت سومی برای قرآن باشد، و بنا بر اینکه حرف" لا" در آن لای نافیه باشد برگشت هر دو احتمال به یک معنا است.

و معنایش این است که: آن کتاب مکنون که قرآن در آن است و یا قرآنی که در آن کتاب است، از دسترس اغیار و ناپاکان محفوظ است، و به جز پاکان کسی با آن مساس ندارد.

و به هر تقدیر کلام در سیاق بزرگداشت امر قرآن است، می خواهد قرآن را تجلیل کند، و از همین جا می فهمیم که منظور از مس قرآن دست کشیدن به خطوط آن نیست، بلکه علم به معارف آن است، که جز پاکان خلق کسی به معارف آن عالم نمی شود، چون فرموده: قرآن در کتابی مکنون و پنهان است، و آیه شریفه " إِنَّا جَعَلْناهُ قُرْآناً عَرَبِیا لَعَلَّکمْ تَعْقِلُونَ وَ إِنَّهُ فِی أُمِّ الْکتابِ لَدَینا لَعَلِی حَکیمٌ" نیز به آن اشاره می کند.

و کلمه" مطهرون" اسم مفعول از باب تفعیل تطهیر است، و منظور از" مطهرون" کسانی هستند که خدای تعالی دلهایشان را از هر رجس و پلیدی یعنی از رجس گناهان و پلیدی ذنوب پاک کرده، و یا از چیزی که از گناهان هم پلیدتر و عظیم تر و دقیق تر است، و آن عبارت است از تعلق به غیر خدای تعالی، و این معنای از تطهیر با کلمه" مس" که گفتیم به معنای علم است مناسب تر از طهارت به معنای پاکی از حدث و یا خبث است، و این خیلی روشن است. پس مطهرون عبارتند از کسانی که خدای تعالی دلهایشان را پاک کرده، مانند ملائکه گرامی و برگزیدگانی از بشر که در باره آنان فرموده:" إِنَّما یرِیدُ اللَّهُ لِیذْهِبَ عَنْکمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیتِ وَ یطَهِّرَکمْ تَطْهِیراً"[1] ولی بعضی از مفسرین که متاسفانه بیشتر ایشان می باشند بدون هیچ دلیلی آیه را مختص ملائکه کرده اند. (ترجمه تفسیر المیزان، ج 19، ص،238)

 

[1] ( 2) خداى تعالى خواسته است تا رجس را از شما اهل بيت دور كند، و شما را به نوعى تطهير نمايد. سوره احزاب، آيه 33

منبع : پایگاه اطلاع رسانی حوزه

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش

مطالب مشابه