رفتار امام علی علیه السلام با ایرانیان

http://s7.picofile.com/file/8250811076/%D8%B1%D9%81%D8%AA%D8%A7%D8%B1_%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85_%D8%B9%D9%84%DB%8C_%D8%B9%D9%84%DB%8C%D9%87_%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85_%D8%A8%D8%A7_%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%A7%D9%86.jpg


 

مسلمانانِ کوفه نه تنها به دید مثبت به ایرانیان نمی نگریستند، بلکه به آن حضرت اعتراض می کردند، که چرا با ایرانیان رفتار مهربانانه دارد، و لذا آنها به گونه ای از این رفتار حضرت، سوء استفاده می کردند.

علامه مجلسی به نقل از الغارات می نویسد:

عباد بن عبد اللّه اسدى گويد: روز آدينه ‏اى در مسجد نشسته بودم و على (ع) بر منبرى ساخته از آجر سخن مى‏ راند و صعصعة بن صوحان هم در آنجا بود. اشعث به مسجد آمد پاى بر سر مردم مى‏ نهاد و پيش مى‏ رفت. پس گفت:يا امير المؤمنين اين موالى سرخ روى بر ما غلبه يافته ‏اند و تو خود مى‏ بينى‏.
و ابن صوحان گفت: امروز معلوم خواهد شد كه عرب را چه پايه و منزلت است‏؟
علی(ع) در حالی که خشمگین بود فرمود:
«مَنْ يُعْذِرُنِي مِنْ هَؤُلَاءِ الضَّيَاطِرَةِ يُقْبِلُ أَحَدُهُمْ يَتَقَلَّبُ عَلَى حَشَايَاه‏ وَ يُهَجِّدُ قَوْمٌ لِذِكْرِ اللَّهِ فَيَأْمُرُنِي أَنْ أَطْرُدَهُمْ فَأَكُونَ مِنَ الظَّالِمِين‏
«چه كسى مرا از كيفر دادن به اين مردم ستبراندام (شکم گنده) كه تا نيمروز بر بستر خود مى‏ غلتند معذور مى ‏دارد در حالى كه قومى‏ براى شب‏ زنده ‏دارى از بستر خود پهلو تهى مى‏ كنند؟ مرا مى ‏گويى كه آنان را طرد كنم و از ستمكاران گردم»
 سپس این گونه ادامه داد:

َ وَ الَّذِي فَلَقَ الْحَبَّةَ وَ بَرَأَ النَّسَمَةَ لَقَدْ سَمِعْتُ مُحَمَّداً ص يَقُولُ: لَيَضْرِبُنَّكُمْ وَ اللَّهِ عَلَى الدِّينِ عَوْداً كَمَا ضَرَبْتُمُوهُمْ عَلَيْهِ بَدْءاً»؛(1)

«قسم به آن که دانه را شکافت و آدمی را آفرید از محمد(ص) شنیدم که می فرمود: به خدا قسم آنان شما [عربها] را خواهند زد تا به دين بازگرديد همچنان كه شما ايشان را در آغاز مى‏ زديد تا به دين درآيند.
مغيره ضبّى گويد: على (ع) به موالى علاقه مى‏ ورزيد و به آنان مهربان بود ولى عمر از آنان بيزار بود و دورى مى‏ كرد.
 در این جا امیرمؤمنان نه تنها از ایرانیان دفاع می کند، بلکه آنان را از حافظان اسلام دانسته، که روزی به خاطر بازگرداندن عربها به اسلام با آنها درگیر خواهند شد و در این کار خود موفق خواهند بود؛ یعنی تجدد اسلام از طریق ایرانیان است. امام علی(ع) ملاک احترام به ایرانیان را تلاش آنها به خاطر خدا و پاسداری از اسلام ذکر کرده است

پی نوشت:
(1) سفینة البحار، ج 2، ص 693، چاپ سنگی؛ شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، ج 20، ص 284؛ بحارالانوار، ج 41، ص 118 و ج 34، ص 319، ثقفی، الغارات، ص 340،ترجمه آیتی.

http://up.sabahat.ir/view/1504265/home.png  منبع : موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت

ارسال نظر برای این مطلب

نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B :S
کد امنیتی
رفرش
کد امنیتی
نظر خصوصی
مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]

مطالب مشابه